TEMURIYLAR DAVRIDA XUROSON VA MOVAROUNNAHR - Omondavlatova , Xurshida Rustam qizi; Bobanazarova , Mohichehra Sodiq qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Garchand Amir Temur qudratli saltanat barpo etib, uning hududlarini sharq-u g‘arbga, shimolu janubga kengaytirib, iqtisodiy, madaniy va ma’naviy jihatlardan yuksaltirib dovrug‘ini olamga mashhur qilgan bo‘lsa-da, biroq uning vafotidan keyin mamlakat tanazzulga uchrab bordi. Buning asosiy sababi awalo shundaki, Amir Temur tasarrufiga kirgan ellar va yurtlar shu qadar xilma-xil, uzoq masofalarga cho‘zilgan bo‘lib, ularni yagona bir markazdan turib uzoq vaqt boshqarish murakkab edi. Buning ustiga, ulardagi mavjud turli-tuman muholifatchi kuchlar ertami-kech o‘z hududiy musta-qilligi uchun harakat yetishlari tabiiy edi.