ALISHER NAVOIY ADABIY MEROSINING JAHON TAMADDUNIDA TUTGAT O‘RNI - Murodova, Mahfuzaxon (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada buyuk so‘z namoyondasi, g‘azal mulkining sultoni bo‘lgan Mir Alisher Navoiy ijodiyoti, nafaqat, Sharq xalqlari madaniyati, san’ati va adabiyotining taraqqiyotiga zamin yaratgan, balki jahon svilizatsiyasi tamaddunida chuqur o‘rin egallaganligi o‘z isbotini topdi, Xalqlarning eng og‘ir kunlarida ham Navoiy ijodiyoti yorug‘ kunlarga bo‘lgan ishonch masha’alasi bo‘lib xizmat qilganligi yoritildi. Alisher Navoiy Sharq va G‘arb adabiyotining yirik namoyondasi bo‘lib, G‘arb adabiyotiga turk ruhiyatini olib kirganligiga urg‘u berildi. Alisher Navoiy o‘zaro yaqin adabiyotlar tarixini yaratishda, muayyan davr adabiy muhitini o‘rganishda, alohida adabiy siymolar va ularning asarlarini tadqiq etishda adabiyotning eng yorqin vakillaridan biri sifatida namoyon bo‘ladi. Navoiy ijod qilishni odamlar o‘rtasida nom qozonish yoki arzimas, arzon kechinmalarni to‘kib solish vositasiga aylantirib olgan, adabiyotning asl maqsadi nimada ekanligini unutib qo‘ygan qalamkashlarga adabiyotning maqsadi nima ekanligini namoyish qilgan siymolardan biri sifatida tasvirlandi.