ZAMONAVIY EKZOSKELETLERNING YATRATILISHI TARIXI VA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Jo‘rayev , Zafar Botirovich; Takabaev , Umidjon Abdumutallipovich; Rahmatullayev, Javlonbek Safibullayevich; Kimsanboev , Nodirbek Shoirbek o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Pastki tayanch harakati cheklangan bemorlarni reabilitatsiya qilish uchun hozirgi vaqtda bir necha turdagi zamonaviy ekzoskletlar ishlab chiqarilmoqda. Ushbu maqolada ekzoskletlarning turlari, prototiplari tanishtirilgan va tahlil qilingan. Reablitatsiya mashg‘ulotlarining maqsadi, bemorlarning holatini va yurishini o‘rganish orqali jismoniy qobiliyatlarini normal darajaga qaytarish hisoblanadi. Shunday qilib, ushbu maqolada zamonaviy ekzoskeletlarning umumiy strukturasi, yaratilish tarixi va hozirgi vaqtdagi holati o‘rganib chiqilgan va tahlil qilingan. O‘rganilgan prototiplardan shunday hulosa qilish mumkinki, hozirgi zamonaviy ekzoskeletlarning aktiv va passiv turlarini gibrit tizim orqali boshqarish va nazorat qilish mumkin bo‘ladi.