MURAKKAB ARALASH TURDAGI TENGLAMA UCHUN CHEGARAVIY MASALANING QO‘YILISHI VA YAGONALIGI - G‘oziyev, Qobiljon Solijonovich; Boltaboyeva , Sarvinoz Yoqubjon qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Differensial tenglamalar fani rivojlanib borgan sari uni o‘rganuvchi yo‘nalishlar ham kengaya bormoqda. 30-40 yillardan boshlab o‘rganila boshlandi. Yuqori tartibli (3 va undan yuqori) tenglamalarni o‘rganishda hususiy xosilali differensial tenglamalarning asosi bo‘lgan 2-tartibli tenglamalarni tahlil etish usullaridan keng foydalanildi. Yuqori tartibli murakkab aralash turdagi tenglamalar hayotda fizik, mexanik jarayonlarni o‘rganishda juda ko‘p uchraydi. Masalan: suyuqliklarni rezervuarlardagi harakati, mexanikada ko‘p fazoli qatlamlar matematik modellarini tuzishda yuqori tartibli tenglamalar olinadi.