DORI ALLERGIYASINING IN VITRO VA IN VIVO DIAGNOSTIKASI: KAMCHILIK VA IJOBIY JIHATLARI - Razikova , I.S; Asalov , G.S (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Butun dunyo tibbiyotida dori allergiyasini erta diagnostika qilish davolash dolzarb muammolardan biridir. Chunki eng so‘ngi statistikalar shuni ko‘rsatadiki 7% dan ortiq yer yuzi aholisi dori allergiyasidan aziyat chekmoqda. Dori allergiyasi o‘zining ko‘p qirraliligi , og‘ir kechishi hamda letallik ko‘rsatkichlari yuqori ekanligi bilan tibbiyot xodimlarini xovotirga soladi. Dori vositalari natijasida yuzaga keladigan allergik reaksiyalarni hamda uning asoratlarini oldini olishda in vivo va in vitro testlarning ahamiyati katta. Afsuski, ushbu metodlarning hech biri bemorga qo‘llanilayotgan dori vositasiga nisbatan allergik kuzatilishi mumkinligi haqida aniq ma’lumot beraolmaydi. Buning sababi allergik reaksiya negizida xilma-xilmurakkab mexanizm yotishi, xilma-xil dori vositalari, metobolitlarning turli reaksiyalarni rivojlantirish imkoniyati, har bir organizm induvidualligidir. Ushbu statyada amalda qo‘llanilayotgan hamda qo‘llanilishi rejalashtilib, izlanishlar olib borilayotgan diagnostik metodlar, ularning kamchilik va yutuq taraflari ko‘rib chiqiladi. Kalit so‘zlar: dori allergiyasi, erta diagnostika, in vivo va in vitro testlar