BRONXIAL ASTMA VA SEMIZLIKNING O‘ZARO TA’SIRI - Razikova, Ilmira Sadullayevna; Akromov , Anvar Tohir o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada semizlik va bronxial astma (BA) kabi muhim kasalliklarni o‘rganishga bag‘ishlangan adabiyotlar ko‘rib chiqiladi. Ushbu patologiyalar o‘rtasidagi bog‘liqlik tasvirlanadi. Semizlik bilan birga bronxial astma kasalligining kechishida o‘ziga xosligi va xurujlar sonining ortishi va kasalxonaga yotqizish chastotasi oshishi aniqlandi. Bu jarayonda uglevod almashinuvining buzilishi, giperleptinemiya, giperrezistinemiya, gipoadiponektinemiya va D3 vitamini kontsentratsiyasining pasayishi muhim rol o‘ynaydi.