PLASENTA NOTO‘G‘RI JOYLASHISHINING AKUSHERLIK VA PRENATAL SABABLARI - Sabirova, I.S.; Zakirhodjaeva , D.A. (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Xomiladorlikda plasentaning noto‘g‘ri joylashishi sog‘liqni saqlash sohasidagi katta sa’y-harakatlar va sezilarli yutuqlarga qaramay, hozirgi kunda butun dunyoda ham homilador ayolning ham dunyoga keladigan chaqaloqlarning salomatligi uchun katta xavf tug‘diradi va xattoki o‘limi bilan yakunlanishi mumkin bo‘lgan dolzarb muammodir. Muddatidan oldingi tug‘ruqlarda XPNJ chastotasi - 20-40% ini tashkil qiladi. Muddatiga yetmagan homiladorlikda XPNJ perinatal o‘lim bilan bog‘liq bo‘lib uning 18-20% ini tashkil etadi. O‘limning asosiy sabablari bo‘lib chala tug‘ilish, qon ketish, o‘pkalar gipoplaziyasi yuqori o‘rin tutadi.