МАРКАЗИЙ ОСИЁДА МИЛЛАТЛАРАРО МУНОСАБАТЛАРНИНГ ТАРИХИ ВА РИВОЖЛАНИШ БОСҚИЧЛАРИ - Ахмедов, Жалол Турсунмуратович (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Марказий Осиёда миллатлараро муносабатлар алоҳида аҳамият касб этади. Ушбу мақолада кўп миллатли Марказий Осиё этно-сиёсатининг муҳим жиҳатлари ҳақида фикр-мулоҳазалар ҳақида сўз боради. Минтақада қадим замонлардан буён яшовчи этник гуруҳлар ва элатлар ўртасида маданий, иқтисодий, сиёсий муносабатлар вужудга кела бошлаган. Марказий Осиёнинг этник харитаси кўп асрлар давомида деярли ўзгармасдан келмоқда. Илмий адабиёт маълумотларидан фойдаланиш ва кўплаб олимлар томонидан олиб борилган тадқиқотлар натижалари Марказий Осиёда миллатлараро муносабатларнинг тарихий жиҳатининг мураккаблигини ва минтақадаги хавфсизлик муаммоларни аниқлаш ва ечим топиш доирасида минтақада миллатлараро муносабатларни ўрганиш долзарблигини кўрсатмоқда.