BETULINNING TABIATDA UCHRASHI VA INSON ORGANIZMIDAGI AHAMIYATI - Ibrohimova, Risqiya Usmonovna (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Betulin tabiiy besh halqali lupan tuzilishga ega bo‘lgan triterpenoid hisoblanadi. Ular anti-virus, antibakterial, turli o‘simtalarga qarshi va boshqa bir qator farmokologik faolliklarga ega. Betulin qayin daraxtlarining po‘stlogidan olinadigan va oq kristalli kukun shaklida bo‘lgan moddadir. Betulin – etanol, efir, xloroform va benzolda hamda sovuq suvda va boshqa organik erituvchilarda eriydi. Hozirda betulinni ahamiyati o‘rganilgach, ularni solventli reflyuks ekstraktsiyasi va kristallanishdan tozalash yordamida amalga oshiriladi.