MIS SULFAT ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI - Husenov, Abdurasul O‘ktamovich; Samadova , Guli Mirjanovna (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Bugungi kunda texnika va texnologiyalarning yuqori darajada rivojlanishi metallar isteʼmoliga bo‘lgan talabni ortishiga olib kelmoqda. Og‘ir rangli metallarni ishlab chiqarishning uzluksiz o‘sishi texnogen chiqindilarni isteʼmolini ko‘payishiga olib keldi, bu nafaqat metallarni qo‘shimcha ishlab chiqarish manbai, balki tayyor mahsulot tannarxini pasaytirish omili sifatida ham ko‘rib chiqilmoqda. Yaqin yillarda mis ishlab chiqarish hajmini 1,5-2 baravar oshirishni rejalashtirmoqda, buning natijasida texnogen chiqindilar (shlaklar, gazlar, chang, shlam, yuvish eritmalari, chiqindi suv va boshqalar)ning miqdorini xam ortishiga olib keladi, ularni qayta ishlash esa maxsus yondashuvni talab qiladi.