O‘ZGARUVCHANLIKNI BAHOLASHNING KO‘RSATKICHLARI - Qodirova, Dilshoda Abdunabiyevna; Tuychiyeva , Xilola Zokirjon qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Oʻzgaruvchanlik termini organizmlarning yangi belgi va xususiyatlar hosil qilishi yoki eski belgi va xususiyatlarni yoʻqotishini ham ifodalaydi. Tabiiy sharoitda paydo boʻladigan Oʻzgaruvchanlik tabiiy, yaʼni spontan, eksperimentda hosil qilinadigan o‘zgaruvchanlik sunʼiy, yaʼni indutsirlangan o‘zgaruvchanlik deyiladi. Oʻzgaruvchanlik manbai genetik materialning kombinatsiyasi yoki rekombinatsiyasi, gen yoki xromosoma tarkibining oʻzgarishi, atrof muhit sharoitining taʼsiri boʻlishi mumkin. Tabiatiga koʻra, o‘zgaruvchanlik genotipik, yaʼni irsiy va fenotipik, yaʼni noirsiy shakllarga ajratiladi.