ТАЖРИБАДАГИ ИТЛAРДA ЎТ ПУФАГИНИ ОЛИБ ТАШЛАГАНДАН СЎНГ ПСЕВДОУНИПОЛЯР НЕЙРОНЛAРНИНГ МОРФОЛОГИК ТУЗИЛИШИ - Рахмонова , Хабиба Нуруллаевна; Мухитдинова , Сабрина Мунисовна (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Холецистэктомия энг кенг тарқалган қорин бўшлиғидаги операциялардан бири бўлиб, ҳар йили амалга ошириладиган холецистэктомиялар сони 500 мингдан ошмоқди. Орқа миянинг нерв тугунлари энг муҳим периферик марказлар сифатида қорин бўшлиғи аъзоларининг иннервациясида муҳим роль ўйнайди, морфологик адабиётларда ўт пуфагининг интрамурал нерв аппаратининг орқа мия нерв тугунлари билан микро тузилиши ва иннервация алоқаларига бағишланган илмий ишлар сони камлиги маълум. Холецистэктомиядан сўнг орқа мия нерв тугунларида реактив ўзгаришлар юзага келади, улар перицеллюлар шиш билан; баъзи нейронларда гиперхромия белгилари билан намоён бўлди. Катта, ўрта ва кичик нейронлар популяцияларида, ядро ва ядрочанинг марказий жойлашувига эга бўлган нормохром ҳужайралар сонининг 2-3 баравар камайиши, бир вақтнинг ўзида периферик хроматолиз ва ядро-ядроча аппаратининг дислокацияси ҳодисалари бўлган ҳужайралар сонининг пропорционал ўсиши аниқланди.