КАМОЛИДДИН БЕҲЗОД ПОРТРЕТЛАРИГА ЧИЗГИЛАР - Илҳомов , Иқболжон (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Мазкур мақола Ўрта аср Шарқ миниатюра санъатининг шу кунгача афсонага айланиб кетган буюк мусаввир Камолиддин Беҳзод (1455-1536) ижоди ҳақида ёзилган. Тарихдан маълумки, Беҳзод асарларининг таъсири Ўрта Осиё халқлари, Яқин ва Ўрта шарқ мамлакатлари, Озарбайжон, Эрон, Ҳинд халқларидаги миниатюра чизувчи рассомларни ҳам илҳомлантирди. Беҳзод портрет жанрининг бошловчиси ва моҳир устаси бўлган. Беҳзод Абдураҳмон Жомий, Абдуллоҳ Ҳотифий, Султон Ҳусайн Бойқаро, Шайбонийхон каби тарихий шахсларнинг портретларини чизган. Жумладан, у Низомий Ганжавий «Хамса»си, Амир Хисрав Деҳлавийнинг «Лайли ва Мажнун»(1492), Фаридиддин Атторнинг «Мантиқут тайр» (1494) ва Мир Алишер Навоий асарларига гўзал миниатюралар ишлаган. Мақола мусаввир Камолиддин Беҳзод ҳаёти ва ижодий фаолияти ҳақида ёзилган маълумотларга эга.