SIYDIGI TUTILIB QOLGAN VA SIYDIGINI TUTIB TUROLMAYDIGAN BEMORLARNI PARVARISHLASH HAMSHIRALIK PARVARISHI - Shomonova , Dilbar Zokir qizi; Shoyimova , Sohibjamol Shavqi qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Siydik tutilishi (ishuriya) – to‘lib ketgan qovuqni bo‘shata olmaslik – siydik yo‘liga tosh tiqilib qolishi, yallig‘lanishi, o‘sma paydo bo‘lishi yoki chandiqlanib tortishib qolishi tufayli siydik chiqarish kanali o‘tkazuvchanligining buzilishidan vujudga kelishi mumkin. Qo‘shni a’zolar va to‘qimalar jarohatdan shikastlanganda, shuningdek yallig‘lanish, o‘sma kasalliklari va chandiq hosil qiladigan turli-tuman xastalik bilan og‘riganda siydik chiqarish kanali bosilib qolishi mumkin.