ДИФФУЗИЯ ТЕНГЛАМАСИНИ ФУРЬЕ УСУЛИ БИЛАН ЕЧИШ ВА УНИНГ ТАДБИKЛАРИ - Дехқонов , Хусан Турсунович (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Ғовакли модда билан тўлдирилган ва ён сиртлари бўйича ажратилган (изоляцияланган) найча (трубка) ни олайлик. Агар найчада бирор газ бўлиб, унинг концентрацияси баъзи бир жойларида бошқа жойларидагига нисбатан ортиқ бўлса, у ҳолда физикадан маълумки вақт ўтиши билан газ концентрацияси кўп бўлган жойлардан концентрацияси оз бўлган жойларга оқиб ўтади. Бу ҳодисани диффузия дейилади. Диффузияни суюқ муҳитда ҳам кузатиш мумкин.