СУҒОРИЛАДИГАН ТУПРОҚЛАРНИ АГРOКИМЁВИЙ ҲОЛАТИ ВА ТОКСИК ЭЛЕМЕНТЛАРНИНГ ТЎПЛАНИШИ - Низамов , Собиржон Аълаевич; Қўзиев , Жаҳонгир Мадаминович; Санақулов , Сухроб Фармонқулович; Мирсодиқов , Миразиз Мирвохидович (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Мақолада Наманган вилояти Поп тумани “Ҳалқаобод”, “Сирдарё” ва Мирсултонова номли массивларида тароқалган суғориладиган сур тусли-қўнғир, оч тусли бўз, бўз ўтлоқи ва ўтлоқи тупроқларини механик таркиби, агрокимёвий ҳолати ҳамда ушбу тупроқларда экилган экин тури бўйича тупроқ намуналари олинган бўлиб, хар ҳил экин тури бўйича бериллий, марганец, бор, молибден, сурьма ва қўрғошин элементларининг тупроқларда тарқалиши ва тўпланиши, рухсат этилган меъёрлардан ортиб бориши келтирилган.