ПАХТА ТОЗАЛАШ КОРХОНАЛАРИДА ИШЛАБ ЧИҚАРИЛГАН ТОЛАДАГИ ИФЛОСЛИК ВА НУҚСОНЛИ АРАЛАШМАЛАРНИ ТАҲЛИЛИ - Парпиев, А.; Очилов, Т.; Хабибуллаева, Д. (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
мақолада пахта тозалаш корхоналарида ишлаб чиқарилган тола таркибидаги нуқсон ва ифлос аралашмалар ўрганилган. Корхоналарда пахтани тозалаш самарадорлиги паст ва турлича бўлиб, толадаги нуқсон ва ифлос аралашмалар миқдорига таъсири маълум қонуниятга бўйсунмаслиги аниқланди. Натижада пахтани жин тарновидаги ифлослиги пахтани дастлабки ишлашни мувофиқлаштирувчи технологияси талаблари меъёридан юқори бўлиб, олинган тола синфини паст бўлишига сабаб бўлаётгани асосланди. Тозалаш самарадорлиги ошиши яъни тозалаш қайталиги ошган сайин пахта ифлослиги камайиши ва нуқсонлар миқдори ошиши кузатилди. Олинган натижалар хар бир пахта тозалаш корхоналарида ўз тажрибалари асосида пахтани дастлабки ишлаганликлари, белгиланган талаб ва технологик ускуналарни ишлаш режимларига амал қилинмаганлиги туфайли юқори синф толалар олинмаётганлигини кўрсатди. Ишлаб чиқарилган толалардаги нуқсон ва ифлос аралашмаларни ўзаро улушлари ўрганилган бўлиб, ифлослик миқдори, нуқсонларга нисбатан кўпроқ эканлиги аниқланди. Олинадиган тола синфини ошириш учун технологик регламентда белгиланган меъёрлар ва технологик ускуналарни ишлаш режимларига амал қилган ҳолда пахтани тозалаш, пахтадаги табиий нуқсонлар улюк ва пишмаган тола пластигини тозалаш самарадорлигини ошириш, технологик жараёнларда нуқсонлар хосил бўлишини камайтириш тавсия этилади.