SHO‘RLANGAN MAYDONLARDA YEM-XASHAK EKINLARINING O‘SISHI VA RIVOJLANISHI - J.Eshonqulov; O.Gulmetov (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Bugun global iqlim o‘zgarishi sharoitida qishloq xo‘jaligida, ayniqsa sug‘orma dehqonchilik sohasida ilmiy tadqiqotlarni olib borish juda katta masalaga aylanmoqda, aholi sonining ortib borayotganligi va shu bilan birga qishloq xo‘jaligi va sanoatning yangi tarmoqlarining vujudga kelishi suv is’temoli ko‘lamini yanada kengaytirib yubormoqda, bu jarayon uzluksiz davom etmoqda. Qishloq xo‘jaligi va boshqa tarmoqlarni suv bilan ta’minlashda suv omborlarining ahamiyati juda yuqori hisoblanadi. Sug‘orma dehqonchilik sohasi keng tarqalgan AQSh, Xitoy va Hindiston kabi mamlakatlarda sug‘orish suvining asosiy qismi suv omborlari hisobidan ta’minlanadi. Lekin, ayrim tabiiy va antropogen omillar ta’sirida to‘g‘onlarda yorilish, o‘pirilish, yuvilish holatlari sodir bo‘lib kelmoqda. Natijada suv toshqini oqibatida insonlar hayoti, sog‘lig‘i, uy joylari hamda daromadlariga ancha salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda.