GLITSIN AMINOKISLOTASINING KVANT-KIMYOVIY HISOBLASHLARI - Ganiyev Baxtiyor Shukurulloyevich; Qodirova Zulfiya Kobilovna; Xoliqova Gulyayra Qo‘ldoshevna; Jumayeva Zarina Rustam qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2024)
Maqolada glitsin aminokislotasining kimyoviy xossalari va kvant-kimyoviy hisoblashlarini o‘rganishga bag‘ishlangan adabiyotlar tahlil etilib, natijalar o‘rtasidagi bog‘liqlik o‘rganiladi. ORCА va Gaussian dasturlarida glitsinning geometriyasini toʼliq optimallashtirish bilan elektron tuzilishini hisoblash DFT - funktsional zichlik nazariyasi usulida B3LYP/6-311G(d,p) va M062X/6-311++G** hamda B3LYP/6-31++G valent boʼlingan asosli toʼplamlar doirasida amalga oshirildi. Shuningdek, glitsin molekulasining biologik faolligi – PASS analizi va molekulyar doking usullarida baholandi.