ШЎРГА БАРДОШЛИ ҒЎЗА НАВЛАРИ СЕЛЕКЦИЯСИДА БОШЛАНҒИЧ АШЁЛАРНИ ЯРАТИШ - Амантурдиев, Алишер Балкибаевич; Норов, Бекзод Нематович; Ачилов, Санжар Гелдиёрович (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
АННОТАЦИЯ Тадқиқотларда шўрга бардошли “Гулистон”, С-5706, С-5707 ва С-5709 навлари ҳамда эртапишар, вилтга чидамли Т-2674, Т-7211, Т-374, Т-45/573 тизмалари иштирокида ўрта даражада шўрланган тупроқ шароитларида политестер топкросс тизими асосида дурагайлар олиниб, уларда қимматли хўжалик белгилари бўйича ижобий белгилар мажмуасига эга бўлган шўрга бардошли селекцион ашёларни яратиш мақсадида чатиштириш ишларига жалб этилган шакллардан “Гулистон”, С-5706 навлари ва Т-45/573 тизмасининг умумий комбинацион қобилияти (УКҚ) самараси юқори бўлди ва ушбу шакллардан шўрга бардошлилик селекциясида донор сифатида фойдаланиш мумкинлигини ва ўрганилган дурагай комбинациялари ичида махсус комбинацион қобилияти (МКҚ) вариасияси самараси юқори ижобий бўлганлиги учун Гулистон х Т-374 (8,62) ,С-5706 х Т-2674 (15,27), С-5709 х Т-374 (13,57) ваС-5707 х Т-45/57 (19,52) селекция учун истиқболли деб топилди. Маҳсулдорлик белгиси бўйича F2 дурагай комбинацияларда кенг миқиёсидаги ўзгарувчанлик намоён бўлиб, трансгрессив ажралиш кузатилди. Бунда маҳсулдорлик белгиси бўйича юқори кўрсаткичга эга бўлган (160,0-200,0 г) 18 та генотип ажралиб чиқди. F1 дурагайларида кузатилган гетерозис ҳолати бироз пастроқ бўлсада F2 авлодида ҳам сақланиб қолди.