ХАЛҚЫНЫҢ ТАҒДЫРЫ МЕН БОЛАШАҒЫ ҮШІН, ӨЗ БАСЫН ҚАТАРГЕ ТІККЕН ҚАЗАҚ ӘДЕБИЕТІН ҚҰРАСТЫРУШЫЛАРДЫҢ БІРІ- ЖҮСІПБЕК АЙМАУЫТҰЛЫНЫҢ ҒЫЛЫМ, БІЛІМ ЖОЛЫНДАҒЫ ӨМІРІ - Миралиева , Диана Нұрмуқан қызы; Байзаков, Жандос Абдазимович (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Қазақ әдебиетін құрастырушылардың бірі, Алаш ордасының мүшесі, ақын жазушы, драматург, публицист, қазақтың көрнекті тұлғасы Жүсіпбек Аймауытұлының өмірі жайында. Ақынның отбасы мен туылып өскен ортасы, оқып сауат ашып, хат таныған оқу ортасы. Ұлтшыл көзқарасы, елінің, халқының қамын жеп, жасаған әрбір жақсы жағымды әрекеттері. Ақынның жас ұрпақты қазақ болашағы деп біліп, ұстаздық етуі. Сол кездегі алапат ашаршылық кезеңінде, батылдық танытып, сүргінделу қауіпенен сескенбей елім, жұртым, халқым дей отыра жасаған әрбір жақсылығы жайында. Сондай-ақ қызыл үкіметтің қанды қырғынына ерте ілініп, сан алуан жала, айып тағылуы, өз үстінде қозғалған іс, барлық әділетсіздіктер жайында сөз өрбиді.