AMALIY SAN’AT TURLARIDA PARS PRO TOTO TUSHUNCHASI (Kulolchilik va kashtachilik naqsh turlari talqinida) - Хushvaqov, Shоxzod (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada o‘zbek xalq amaliy san’atida “Pars pro toto” tushunchaning bir qismi to‘liqligini anglatadigan nutq figurasi tasnifi borasidagi fikrlar bayon etilgan. Amaliy san’at turlarini bir-biridan ajratish mushkul, chunki bu san’at turi yaxlitligicha butunlikni tashkil qiladi. Shu o‘rinda ulardagi naqsh turlari ham shaklan va mazmunan bog‘liqlikda shakllanib kelmoqda. Kulolchilik va kashtachilikda foydlaniladigan naqshlar ham har bir buyumda ma’lum bir vazifani bajargan. Ya’ni o‘z o‘rnida o‘simliksimon, zoomorfik yoki antropomorfik mazmunni shakllantirgan. Bu naqshlar mazmunan o‘z o‘rnida Pars pro toto tushunchasiga bevosita bog‘liq. Quyida ushbu fikrlarning asoslari yuzasidagi xulosalar bilan tanishamiz.