ТУРЛИ ЁШЛИ БОЛАЛАРДА БИТИШМАЛИ ИЧАК ТУТИЛИШИ ПРОФИЛАКТИКАСИ, РЕАБИЛИТAЦИЯСИ ВА ДАВОЛАШ ТАКТИКАСИДА ҚИЁСИЙ ЁНДОШУВЛАР - Berdiyev, Ergash Abdullayevich; Usmonov, Xojiakbar Sobirovich; Rakhmonov, Feruz; Tursunboev, Kurban; Toshboev, Sardor (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Мақолада 111 нафар болаларда битишмали ичак тутилишини турли хил формаларини даволаш таҳлиллари келтирилган. Бунинг асосида даволашнинг оператив ва консерватив даволаш усулларига қиёсий ёндошув, касаллик формаларига қараб, клиник кечиши ва ўтказилган консерватив чора-тадбирларининг самарадорлиги белгиланади. Кўрсатилган қоидалар кўзланган мақсадга эришиш учун сезиларли даражада асоссиз оперatsiялар сонини ва асоратларини камайтириш, ўлим билан тугаши ҳолатларини камайтиришга қаратилган. Клиник амалиётда битишмали ичак тутилиши профилактикаси, реабилитatsiясида комплекс даволаш усуларини қўллаш касаллик қайталаниш сонини камайтиришга эришиш мумкин.