КОТ ҚАЛЪАСИ – АФРИҒИЙЛАР СУЛОЛАСИ ПОЙТАХТИ - Турганов, Б.Қ.; Уразбаев, А. П. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Мақолада ёзма манбалар ва археологик материаллар асносида илк ўрта асрларга оид Жанубий Орол бўйидаги Кот қалъаси тарихи ўрганилди. Кот қаласи IV–X асрларда Хоразм давлатида узоқ муддат ҳукмронлик қилган Африғийлар сулоласининг пойтахти ва марказий шаҳри бўлган. Кот шаҳрининг энг гуллаб яшнаган даври IX - X асрларга тўғри келади. Бу даврда шаҳар Буюк ипак йўли чорраҳасида жойлашган савдо-иқтисодий марказ сифатида муҳим стратегик аҳамиятга эга бўлди. Шунингдек, бу даврда Кот шаҳрида илм-фан ва маданий соҳалар ҳам ривож топади. Афсуски, X аср охиридаги сиёсий воқеаликлар ва табиий факторларга боғлиқ Кот шаҳари ўзининг аввалги мавқеини йўқота бошлайди.