OʻZLASHUV NUTQIDA LAQABLARNING QOʻLLANISHI - Xusanova, Zarifa (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Laqablarning qoʻllanishi, avvalo, xalq jonli soʻzlashuv tilida paydo boʻadi va undan soʻng ommalashadi, keyin badiiy asar tiliga koʻchadi. Soʻzlashuvda laqablarning paydo boʻlishi aholining geografik joylashuviga, etnik qatlamiga, kasb-hunariga, fe’l-atvoriga bogʻliq boʻlibgina qolmay, balki laqab beruvchi subyektning yoshi, mashgʻuloti hamda intellektual salohiyati, shuningdek, ijtimoiy hayot bilan hamnafas yashashiga ham bogʻliq. Laqablar jonli soʻzlashuv tilining ilk elementlaridan biridir. Ushbu kichik tadqiqotda Samarqand aholisi jonli nutqidan olingan laqablar lingvistik tahlil qilingan.