SUN’IY INTELLEKTNING XALQARO SAVDOGA TA’SIRI - Ne’matullayev , Elshod Dilshod o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Hukumatlar va texnologiya firmalari raqamli davr uchun xalqaro qoidalar va standartlarni o‘rnatish uchun kurashayotgani sababli global iqtisodiyotni raqamlashtirish tez sur’atlar bilan amalga oshirilmoqda va savdo muzokaralarining yangi to‘lqiniga turtki bo‘ldi. Ushbu maqolada savdo siyosatini ishlab chiquvchilarning sun’iy intellektga (AI) qanday munosabatda bo‘lishlari ko‘rib chiqiladi, bu, ehtimol, yangi raqamli texnologiyalarning eng buzuvchisi. Raqamlangan global iqtisodiyotda savdo qoidalari AI innovatsiyasi, o‘zlashtirilishi va boshqaruviga ta’sir qiladi, ammo mavjud savdo qoidalari sezilarli kamchiliklarga ega va sun’iy intellektni samarali boshqarishga yordam berish uchun yangilanishi kerak. Yangilanishlar amalga oshirilmoqda, ammo hozircha oʻzgarishlar sunʼiy intellektni rivojlantirishga qaratilgan va yirik texnologiya firmalari, yirik innovatorlar va AI egalarining manfaatlarini nomutanosib ravishda aks ettiradi. Raqamli savdoning yangi qoidalari manba kodi va algoritmlar uchun qat’iy intellektual mulk himoyasini va chegaralar bo‘ylab ma’lumotlarning erkin oqimini ta’minlash bo‘yicha kuchli majburiyatlarni o‘z ichiga oladi. Biroq, raqobat siyosati kabi sohalarda AI bilan bog‘liq transchegaraviy xavf va zararlarni bartaraf etishda ancha kam muvaffaqiyatga erishildi; AIdan axloqiy, shaffof va mas’uliyatli foydalanish; shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish; va iste’mol va mehnat bozorlarida algoritmlarni ekspluatatsiya qilishdan himoya qilish.