H.B.XANIKOVNING “BUXORO XONLIGI TAVSIFI” ASARINING TARIXIY MANBAA SIFATIDA AHAMIYATLILIGI - Muxammadiyeva, Asal Adxam qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada N.Xanikovning qо‘lida Juvayniy, Xondamir, Xoqoniy kabi Sharq allomalarining noyob merosi ham saqlanganligi, Xiva harbiy ekspeditsiyasi N.Xanikovning xizmat faoliyatida katta ahamiyatga ega bо‘ldiganligi, Turkistonning turli shaharu-qishloqlari, yо‘llari, kо‘priklari, quduqlari, sardobalari haqida boy ma’lumotlar mavjudligi H.B.Xanikovning “Buxoro xonligi tavsifi” asarida о‘zbek xalqi etnografiyasi, XIX asrning 40-yillarida xonlikdagi 19 ta shahar rо‘yxati keltirilganligi, lekin ba’zi yirik shaharlar Kitob, Shahrisabz, Termiz, Denov va boshqalar ushbu rо‘yxatda keltirilmaganligi, Buxoro shahrining yer maydoni 1739 tanob bо‘lib, 13 ta qabriston joylashgan. Shaharni Shohrud arig‘i orqali suv bilan ta’minlaydi. 12 ta kо‘prik, 63 ta hovuz mavjudligi, Buxoroda pul birliklari, uzumning 12, shaftolining 3, о‘rikning 3, olmaning 8, nokning 2, tutning 2, qovoqning 16, oshqovoqning 9 xil navlari haqida ham ma’lumotlarga oid ma’lumotlar bayon etilgan.