QADIMGI XORAZMDA SIYOVUSHIYLAR SULOLASI TARIXI VA TARIXSHUNOSLIGI - Bekmuradov , Sanjar Tursunmamatovich; Muxtorova , Gulhayo Alisher qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Bugungi kunda Markaziy Osiyoning xususan, Vatanimiz tarixining barcha qirralari, masalalari to‘liq yechimini topgan deb bo‘lmaydi. Hali o‘rganilishi, tadqiqot etilishi kerak bo‘lgan talay masalalar mavjud. Jumladan, mazkur maqolada ko‘rib chiqilgan Xorazmshohlar, ayniqsa Siyovushiylar sulolasi masalasi ham deyarli o‘rganilmagan. Shu boisdan maqolada mazkur sulola tarixiga oid manbalar, tadqiqotlar hamda ularning tarixshunosligiga oid bir qator masalalarning tahlillari o‘rin olgan. Afsuski bu davrga oid asarlar ham ko‘p emas. Maqolada foydalanilgan sharq va g‘arbga oid manbalar orqali, qolaversa zamonamiz olimlarining ilanishlar va qarashlari milliy tariximizning kemtik yerlarini to‘ldirishda ma’lum darajada yordam beradi. Mazkur maqola asarda yoritilgan tarixiy voqelar hamda ushbu jarayonlar sodir bo‘lgan toponimlar xaqida ma’lumot beradi. Sulola tarixiga oid turli hildagi qarashlar va tendensiyalar ko‘rib chiqiladi.