СУРУНКАЛИ ЖИГАР КАСАЛЛИКЛАРНИНГ ОРТИҚЧА ТАНА ВАЗНИ ВА СЕМИЗЛИКНИ КАМАЙТИРИШ УСУЛЛАРИ - Джумаев, Б.З. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Жигар касалликлари муҳим клиник, эпидемиологик ва ижтимоий-иқтисодий муаммо бўлиб, муҳим ўрин тутади. Овқат ҳазм қилиш тизими касалликлари орасида сурункали жигар касалликлар. Яқинда кўпчиликнинг ўн йиллик амалий соғлиғини сақлаш мамлакатлар сурункали гепатит ва жигар циррози билан касалланишнинг кўпайишини қайд этади, асосан меҳнатга лаёқатли ёшдаги одамлар орасида. Шунинг олдини олиш, ногиронликни камайтириш мақсадида каслликни турларига қараб генетик текширишлар ўтказиляпди. Бухоро вилоят кўп тармоқли клиник тиббиёт марказида касалхона шароитда даволанган, сурункали жигар касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бўлган 98 нафар беморлар ўрганилди. Биринчи даражали сурункали жигар касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бўлган беморларда бироз кўпроқ ADRB3 (rs4994) Trp 64 Arg генининг 2та генотипи Trp/Trp 55%, Trp/Arg 45% ҳолатда, иккинчи даражали сурункали жигар касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бўлган беморларда ADRB2 (rs1042713) A>G, АG генотипи 62,5% ҳолатда ва Trp/Trp генотипи энг юқори 75% ҳолатларда учради. Учинчи даражадаги сурункали жигар касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги аниқланган беморларда PPARG2 (rs1801282) генининг C/C генотипи кўп 68,7% ҳолатда бўлганлиги қайд қилинди, G/G генотип эса деярли аниқланмади.