ФУНКЦИОНАЛ ДИСПЕПСИЯ МАВЖУД БЕМОРЛАРДА ПАРАДОНТНИНГ ЯЛЛИҒЛАНИШ КАСАЛЛИКЛАРИНИНГ ТАШХИСИДA ЦИТОЛОГИК ТAДҚИҚОТЛAРНИНГ ҚЎЛЛAНИЛИШИ - Шадиева, Шодия Шухратовна (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Замонавий стоматологиянинг асосий муаммоларидан бири бу яллиғланишли периодонтал касалликлар билан оғриган беморларга комплекс ихтисослаштирилган ёрдам кўрсатишдир. Ушбу патологиянинг ривожланиш механизмларининг мураккаблиги ва кўп омилли табиати периодонтал тўқималарнинг юқумли тажовузкорлиги, тананинг қаршилигини тизимли омиллар билан модуляция қилиш билан касалланган беморларни ташхислаш ва даволашда қийинчиликларни келтириб чиқаради. Пародонтал касалликларнинг кенг тарқалганлиги, давом етаётган даволанишга қаршилик беморларнинг ҳаёт сифатининг сезиларли даражада ёмонлашишига, самарадорликнинг пасайишига ва даволаниш нархининг ошишига олиб келади.