SELEKTIV-YUTIB OLUVCHI QOPLAMALARNI KOMPYUTER MODELLASHTIRISH - Saidjanova, Madina Shuxratovna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Qayta tiklanadigan energiya- bu har qanday mamlakatni to‘liq yoki qisman ta’minlash uchun zarur energiya ishlab chiqarish uchun yetarli salohiyatga ega bo‘lgan ushbu mamlakat ichki resursidir. Quyosh energiyasi qayta tiklanadigan energiya manbalari (QTEM) orasida eng arzon va ekologik toza turi bo‘lib hisoblanadi. Respublikada elektr energiyasi istemolining o‘sishi sababli elektr energiyasi ishlab chiqarishni oshirish zarurati vujudga keldi. O‘zbekistonda quyosh energetikasini rivojlantirish qazib olinadigan yoqilg‘ini yoqmasdan elektr energiyasiga bo‘lgan talabni qondirishga va shu orqali issiqxona gazlari chiqindilarini kamaytirishga yordam beradi. Bundan tashqari quyosh energetikasi mamlakat sanoatini rivojlantirishga, yangi ish o‘rinlarini yaratishga, elektr ta’minoti darajasini oshirishga va iqlim o‘zgarishiga qarshi kurashishga yordam beradi.