O‘ZBEKISTON SSRDA MADANIYAT UYLARINING VUJUDGA KELISHI - Jaxongirov , Islomxon Faxriddin o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Sovet Sotsialistik Respublikasida (O‘zbekiston SSR) Madaniyat uylari paydo bo‘lishining tarixiy ahamiyati va ta’siri ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot ushbu madaniy muassasalarni tashkil etish motivatsiyasini, ularni rivojlantirish usullarini va natijada yuzaga kelgan ijtimoiy o‘zgarishlarni o‘rganadi. Mavjud arxiv ma’lumotlari, guvohliklari va ilmiy ishlarini tahlil qilib, ushbu tadqiqot O‘zbekiston SSR madaniy landshaftini shakllantirishda Madaniyat uylarining ko‘p qirrali rolini yoritib beradi. Topilmalar ularning san’atni targ‘ib qilish, jamoatchilik ishtirokini rivojlantirish va o‘zbek xalqining madaniy o‘ziga xosligini mustahkamlashga qo‘shgan hissalarini ta’kidlaydi. Bundan tashqari, maqolada ushbu madaniy markazlarning zamonaviy dolzarbligi haqida tushuncha berilgan va kelajakda rivojlanish bo‘yicha takliflar berilgan.