INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA RANGNI IFODALOVCHI FRAZEOLOGIK BIRLIKLARNING QIYOSIY TAHLILI - Atadjanova, Mahsuma Akmaljon qizi; Usmonova, Dona Sotvoldiyevna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolaning maqsadi “Rang” mavzusi asosida ingliz va o‘zbek tillaridagi frazemalarning o‘xshash va farqli tomonlarini, o‘zaro bog‘lanish xarakterini va tarjimasini aniqlashdan iborat. Turli tillardagi ranglarning nomlari nafaqat tom ma’noda qabul qilinadi, balki ular ramziy xususiyatga ham egadir. Turli etnik-madaniy jamoalar vakillari tomonidan dunyoni rangli ko‘rishning o‘ziga xos xususiyatlari dunyoning etnik milliy rangli ko‘rinishi mavjudligi haqida gapirishga imkon beradi. Turli xalqlarning rang haqidagi madaniy g‘oyalaridagi bunday tafovutlari tafakkurning milliy va madaniy o‘ziga xosligini ko‘rsatadigan uyushmalarda eng aniq namoyon bo‘ladi. Ushbu maqolada ularning ingliz va o‘zbek tillari frazeologik birliklarida qo‘llanish chastotasi tahlil qilingan va tadqiqotda rang komponentlarining semantik konnotatsiyalarining o‘xshash va farqli tomonlari yoritib berilgan.