NOGIRONLAR UCHUN AVTOMOBILLARNI MODIFIKATSIYALASH VA ERGONOMIKA - Qayumov , Baxrom Abdullajonovich; Yoqubov , Yoqubjon Odil o‘g‘li; Xolmirxayev, Shoxruxbek Shavkatbekovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Yillar mobaynida muhandis konstruktorlar imkoniyati cheklangan shaxslar avtomobillarni boshqarishi uchun turli xil qurilma va yordamchi vositalarni ishlab chiqib, avtomobilni erkin boshqarishini ta’minlash ustida ishlab kelishmoqda. Ush bu maqolada Andijon shahridagi 30 ta imkniyati cheklangan shaxslar tomonidan so‘rovnomalar o‘tkazilgan bo‘lib, ularning avtomobilga o‘tirish va boshqarishigacha bo‘lgan holatlar bo‘yicha mavjud muammolar o‘rganilgan. Hozrigi kunda avtomobil saloni oyoq harakatlarini takrorlovchi turli xil uskunalar bilan jixozlangan. So‘rovda baholangan asosiy komponentlar ergonomikaning besh jihatini, ya’ni xavfsizlik, foydalanish qulayligi, qulaylik, mahsuldorlik va ishlash va estetikani o‘z ichiga oladi. Komponentlardagi har bir savolni baholash uchun Likert shkalasi (1 dan 5 gacha) dan foydalanilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, boshqaruv elementlari, qoplamalar va rul boshqaruvi kabi ichki qismlar ergonomik qayta loyihalashga zarur.