АБУ АЛИ ИБН СИНОНИНГ СОҒЛИКНИ САҚЛАШ ТАДБИРЛАРИДА ҚАРИЯЛАРДА СУРУНКАЛИ КАСАЛЛИКЛАРНИНГ ОРТИҚЧА ТАНА ВАЗНИ ВА СЕМИЗЛИКНИ КАМАЙТИРИШНИ ЙЎЛЛАРИ - Джумаев, Б.З. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Бухоро вилоят кўп тармоқли клиник тиббиёт марказида касалхона шароитда даволанган, қарияларда сурункаликасалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бор 98 нафар беморлар ўрганилди. Қарияларда сурункали касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизликнинг даражасига Ибн Синонинг соғлиқни сақлаш тадбирлардан амалда фойданилди. Биринчи даражали қарияларда сурункали касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бор беморларда бироз кўпроқ ADRB3 (rs4994) Trp 64 Arg генининг 2та генотипи Trp/Trp 55%, Trp/Arg 45% ҳолатда, иккинчи даражали қарияларда сурункаликасалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бор беморларда ADRB2 (rs1042713) A>G, АG генотипи 62,5% ҳолатда ва Trp/Trp генотипи энг юқори 75% ҳолатларда учради. Учинчи даражадаги қарияларда сурункаликасалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги аниқланган беморларда PPARG2 (rs1801282) генининг C/C генотипи кўп 68,7% ҳолатда бўлганлиги қайд қилинди, G/G генотип эса деярли аниқланмади.