BOLALARDA PARAZITAR INVAZIYANING IMMUNOLOGIK MEXANIZMLARI - To‘laboyev , S.O.; Davlatov , J.D. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Bolalar salomatligini himoya qilish muammosi bugungi kunda sog‘liqni saqlashni ustuvor vazifalaridan biridir. Hozirgi vaqtda sog‘liqni saqlash holatini belgilovchi omillardan biri ijtimoiy jihatdan aniqlangan kasalliklar, shu jumladan barcha parazitar kasalliklarning 99 foizini tashkil etuvchi — protozoonozlar va gelmintozlardir. Parazitlar ko‘pincha bolalik davridagi surunkali ovqatlanish buzilishi, oshqozon-ichak traktikasalliklari, surunkali intoksikatsiya rivojlanishiga,organizm sensibilizatsiyasiga hissa qo‘shadi va immunitet zaiflashuvining asosiy omillari bo‘lib xizmat qiladi.