ОСТЕОАРТРОЗ СТРУКТУРАСИ ВА КЛИНИК КЕЧИШИ (АДАБИЁТЛАР ШАРҲИ) - Туксанова, Зебинисо Изатуллоевна (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Aдабиёт маълумотлари шуни кўрсатадики, остеоартроз бўғим касалликлар орасида энг кенг тарқалган патология ҳисобланади. Бу касаллик дунё аҳолисининг 10 дан 16% гача учрайди. Одам ёши катталашган сари ОA частотаси сезиларли даражада ошади. Шундай қилиб, остеоартроз 45 ёшгача фақат 3-5% да, 45 дан 64 ёшгача - 30% да ҳамда 65 ёшдан ошган беморларнинг 60-70% ида учрайди. 55 ёшдан ошган аҳолининг 10 фоизида тизза бўғимларининг артрози энг кўп учрайди, шундан 25% ҳолларда функционал фаолликнинг аниқ белгилари кузатилади. Касалликнинг асосида бўғимнинг барча таркибий қисмларининг шикастланиши ётади: тоғай, субхондрал суяк, синовиал қобиқ, бойламлар, периартикуляр мушаклар ва оғриқ ҳамда бўғимдаги ҳаракатлар чеклаши билан намоён бўлади.