UGLEROD TOLALI KOMPOZITDAN TAYYORLANGAN U SHAKLDAGI AVTOMOBIL KUZOV ELEMENTINI ENERGIYA YUTISH HUSUSIYATINI TADQIQ ETISH - Qayumov , Baxrom Abdullajonovich; Aliyev , Xusniddin Kozimovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu ishda bo‘ylama maydalash yuki ostidagi adgeziv bilan bog‘langan U shaklli CFRP balkaning sinish xatti-harakatlarini hamda energiya yutish qobiliyati o‘rganildi. U shaklli balka kvazstatik siqish sinovi o‘tkazildi va natijalar tahlil qilindi. Eksperimental ish shuni ko‘rsatdiki, ugleplast balkada tashqi qatlamlari tashqi tomon egilib, ichki qatlamlar ichkariga egilish bilan yaqqol qatlamlararo ajralish kuzatildi. Olingan grafiklarning dastlabki bosqichida sodir bo‘lib chiziqli o‘sish sodir bo‘ldi, 41,47 kN da o‘rtacha Fmax ga erishdi. Keyin yuk keskin kamayib, sinovdan o‘tgan barcha namunalar uchun barqaror energiya yutilish holati saqlanib qoldi.