BACILLUS SUBTILIS T2011 SHTAMMINING FITOPATOGEN ZAMBURUG‘LARGA QARSHI ANTAGONISTIK FAOLLIGI - Pattayeva, M.A.; Rayimberdiyev, D.; Rasulov, B.A. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada Bacillus subtilis T2011 shtammining morfologo-fiziologiyasi, Fusarium oxysporum va Verticillium dahliae fitopatogen zamburug‘larga qarshi antagonistik faolligi o‘rganilgan. Tajribada Bacillus turkumining bir nechta izolyatlari Fusarium oxysporum va Verticillium dahliaening faolligini samarali ravishda cheklashi aniqlandi. Bacillus sp.T2011 izolyati Fusarium oxysporum zamburug‘ini 14,6 mm, Verticillium dahliaening esa 8,5 mm qismida zamburug‘ni faoliyatini cheklagani aniqlandi. Shuningdek tadqiqotlar davomida eng faol deb topilgan Bacillus sp.T2011 izolyati filogenetik tahlil qilinib, uni Bacillus subtilis turiga mansubligi aniqlandi.