MAFKURAVIY TARBIYA – SHAXS BEFARQLIGINI BARTARAF ETISH OMILI - Kenjayev , Ulug‘bek Muratovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada mafkurada asrlar mobaynida shakllangan dunyoqarash va tushunchalar, turmush tarzi va an’analar, millatning shakllanish jarayonlari, bosqichlari, xususan, evolyutsiyasi haqida so‘z yuritilgan bo‘lib, ayni ana shu rivojlanish bosqichlari inson tafakkuri dinamikasini o‘zida mujassam etishi tahlil qilingan. Bu ikki unsur jamiyat yangilanish jarayonida o‘zaro bog‘liq, uygun holda vujudga kelishi, Aks holda mafkura zamindan uzilgan, hayot haqiqatini o‘zida ifoda etolmagan «muallaq» g‘oya sifatida qolishi ta’riflab berilgan.