AGROTURIZM: QISHLOQ XO‘JALIGINI RIVOJLANTIRISH UCHUN IMKONIYAT - Jontemirova, Iroda Ikrom qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Turizm xalqaro sohada eng yuqori daromad keltiradigan sohadir. Birlashgan Millatlar Tashkilotining Butunjahon sayyohlik tashkilotining ma’lumotlariga ko‘ra turistik maqsadlar bilan sayohat qiluvchilar sonini 1,5 milliardga yetganini taxmin qilmoqda (1). Bu ma’lumotlar aniq turizm sohasi jadal rivojlanayotganidan dalolat beradi. Turizmning rivojlanishiga turizmning barcha turlarini rivojlantirish sabab bo‘ldi. Bunday rivojlanayotgan turizm turlaridan biri bu agroturizmdir. Agroturizm turizmning yangi turi emas. U Yevropada qo‘llanila boshlanganiga taxminan 100 yillar bo‘ldi. Qishloq xo‘jaligi hududlari tabiiy va madaniy diqqatga sazovor joylari bilan shahar aholisining ehtiyojlarini qondiradi. Bu istak bilan shakllanadigan turizmning bir turi agroturizmdir. Ushbu tadqiqotda agroturizm nima, u qayerda kerak, mamlakatda yashovchi odamlarning agroturizmni shakllantirish uchun zarur shart-sharoitlai, mavjud imkoniyatlari, shuningdek, agroturizmning afzalliklari, buning O‘zbekistonning agroturizm sohasida muvaffaqiyatga erishish mavzusi muhokama qilinmoqda.