KO‘P PARAMETRLI TEXNOLOGIK TIZIMNI RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA BOSHQARISH TAMOYILLARI - Jo‘rayev , Farrux Do‘stmirzayevich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada ko‘p parametrli texnologik tizimni raqamli texnologiyalar asosida boshqarish tamoillari raqamlashtirish va dasturlashtirish tamoillari va ularning ahamiyati asosida tadqiq etilgan. Raqamli texnologiyalarga asoslangan ko‘p parametrli texnologik tizimlarni boshqarish va optimallashtirishda boshqaruv tamoyillari hal qiluvchi ahamiyatga ega. Ushbu tizimlarni turli sohalarda, jumladan, ishlab chiqarish, energiya ishlab chiqarish, sog‘liqni saqlash, transport va boshqalarda topish mumkin. Ushbu nazorat tamoyillarining muhimligini asoslashda uning ko‘p parametrli texnologik tizimning eng yuqori samaradorlik bilan ishlashini ta’minlashi, to‘g‘ri boshqarish mexanizmlari xavfsizlik uchun muhim muammolarni aniqlashi va ularga javob berishi, baxtsiz hodisalar, uskunaning shikastlanishi va xodimlarga zarar etkazilishining oldini olishi, mashina va jarayonlarning ishlashini aniq sozlash orqali energiya sarfini minimallashtirishi,atrof-muhitga ta’sirni kamaytirishi, mahsulotlarning muayyan standartlar va spetsifikatsiyalarga javob berishini ta’minlashi, tebranishlar va og‘ishlarni minimallashtirishi, tizim ichidagi parametrlar va sharoitlarni real vaqtda kuzatish imkoniyati, o‘zgarishlarga tezda moslasha olishi, turli xil kirish yoki tashqi omillarga javoban operatsiyalarni optimallashtirishi kabi bir qator jihatlaridan foydalanilgan.