QALQONSIMON BEZNING O‘ZGARISHIDA KELIB CHIQADIGAN KASALLIKLAR - Kazakova , Ro‘zagul Farxod qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Endokrinologiya kasalliklari tarkibiga kiruvchi qalqonsimon bezning garmonal buzilshida soch to‘kilishi, tirnoq sinishi, semizlik, ozib ketish, stress, bepushtlik, xotiraning susayishi, koʻz bilan bog‘liq muommolar kuzatiladi. Qalqonsimon bez bilan bog‘liq kasalliklar yuzaga kelmasligi uchun yodlangan osh tuzini istemol qilish tafsiya etiladi. Hududlarda endokrinologiya dispanserlarini zarur reaktivlar bilan taminlash yo‘li endokrinologik kasalliklarning zamonaviy diagnostika usuli ishlab chiqilmoqda.