BAYES FORMULASINING TIBBIYOTDA QO‘LLANISHI - Bozarov , U.A. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Bayes formulasi nafaqat matematikada, balki tibbiyotda ham keng qo‘llanilishini topdi. Misol uchun, u ma’lum kasalliklarning ehtimolini hisoblash uchun ishlatiladi. Shunday qilib, agar bu bemor uchun taxminiy tashxislar bo‘lsa, ular bilan bog‘liq ba’zi bir belgi (simptomlarni, qon yoki siydik tahlilining ma’lum bir ko‘rsatkichi, rentgenografiya tafsilotlari va boshqalar) va shartli ehtimollar bu simptomning har bir tashxis uchun namoyon bo‘lishi ( ) oldindan ma’lum bo‘lsa, Bayes formulasi kasallik ehtimoli (tashxislar) bemorda xarakterli xususiyat mavjudligi aniqlangandan keyin shartli hisoblash imkonini beradi.