OʻZBEKONA GAP QURILISHIDA FE’LNING TUTGAN OʻRNI - Yokubova, Shaxnoza Yusufovna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Soʻz turkumlari ichida alohida oʻringa ega boʻlgan fe’l soʻz turkumini oʻrganish oʻzbek tilshunosligi paydo boʻlgandan beri olimlarni oʻylantirib kelayotgan muhum masalalardan biri hisoblanadi. Unga sistemaviy yondashuv yangi-yangi ilmiy tadqiqotlarning yaratilishiga turki boʻldi. Oʻzbek tilida fe’l soʻz turkumi faqat harakat, holatnigina emas, balki situatsiyani (vaziyatni) ham bir butun holda anglatadigan, u shu harakat, holat—situatsiyaning barcha aktantlarini (qatnashuvchilarini) ham ifodalash qobiliyatiga ega boʻlgan soʻz turkumidir. U gap markazi boʻlib kelganda, tarkibidagi leksik ma’no ifodalovchi lugʻaviy asosining hamda kesimlik koʻrsatkichlarining valentlik nazariyasi asosida kengayishidan kengaygan birikmali sodda yoqiq gaplar hosil boʻladi. Ushbu maqolada shular haqida soʻz boradi.