GLOBALLASHUV SHAROITIDA MA’NAVIY TAHDIDLARGA QARSHI KURASHISHNING AYRIM JIHATLARI - Berdieva, Gulmira Aminovna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada globallashuv sharoitida “Ommaviy ma’naviyat” umuminsoniy ma’naviyatdan tubdan farq qilib, uning zaminida iqtisodiy, siyosiy, harbiy qudratga ega bo‘lgan, o‘z ta’sirini jahonga o‘tkazishga qurbi yetadigan millat va xalqlarning ma’naviyati turishi va uning ta’siri hech qachon tabiiy kechmasligi, balki aniq maqsad va manfaatlarini ko‘zlab olib boriladigan faoliyat natijasida yuzaga kelishi takidlangan. “Ommaviy ma’naviyat” katta imkoniyat va qudratga ega bo‘lgan mamlakatlar va ularda yashayotgan xalqlarning ham o‘z imkoniyatini to‘la yuzaga chiqarishga ulgurmagan, yoki unda taraqqiyot yo‘liga kirayotgan mamlakatlar va ularda yashayotgan xalqlarga nisbatan o‘tkazadigan ta’siri, tazyiqi, kerak bo‘lsa ma’naviy zo‘ravonligining natijasida yuzaga kelishi va uning yoshlar ma’naviy hayotida tutgan o‘rni tahlil etilgan.