CHAKILKALYAN TOG‘LARI AKBA MAYDONI APOKARBONAT OLTIN MA’DANLARINING MINERAL TARKIBI - Ochilov , Iles Saidovich; Usmonov, Kuvonchbek Mannonovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Respublikamizda keyingi yillarda geologiya sohasidagi ishlarni zamon talablariga muvofiq takomillashtirish, sohani isloh qilish bo‘yicha bir qator chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda. Jumladan, Chakilkalyan tog‘lari hududida karbonat komplekslarda yangi konlarni aniqlashga erishilgan. O‘zbekiston Respublikasini yanada rivojlantirish bo‘yicha Harakatlar strategiyasida “... alohida hududlarda tabiiy va mineral xomashyo salohiyatidan kompleks va samarali foydalanishni ta’minlash ...” muhim vazifalar belgilab berilgan. Bu borada, oltin ma’danli mintaqalarda, ilmiy asoslangan zamonaviy texnologiyalardan foydalangan holda oltin ma’danlari zaxirasini kengaytirish maqsadida ilmiy-tadqiqot ishlarini o‘tkazish va apokarbonat oltin ma’danlashuvining bashoratlash-izlash kompleksini ishlab chiqish muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.