MAHSULOTLARNI QURITISH DAVOMIYLIGINI QUYOSH RADIATSIYASI, HARORATI VA NAMLIGINI TADQIQ QILISH - To‘xliyev , M.M. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqola quyosh quritish qurilmasining energiya samaradorligini oshirish eksperimental tadqiqot qilishga bag‘ishlangan bo‘lib tadqiqot ishlari O‘zbekistonning janubiy viloyati, Qarshi shahari (38°49’48"N, 65°48’34"E) iqlim sharoitida past potensialli issiqlikni akkumulyatsiyalovchi quyosh quritgichning tajriba nusxasida olib borilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra quyosh meva quritgichining takomillashtirish natijasida boshqa quyosh quritgichlarga qaraganda meva va o‘simliklarni sifatli va quritish vaqtini kamligi, kollektor qismida issiqlik energiyasini uzoq vaqtda saqlab turishi bilan farq qiladi. Mavjud barcha turdagi quyosh (konvektorli radiatsion) meva quritgichlarning akkumulyatsiya qismi yaxshi izolyatsiya qilinmaganligi sababli faqat quyoshli vaqtda ishlaydi va yetarli darajada issiqlikni akkumulyatsiya qila olmaydi natijada meva va o‘simliklarni quritish vaqti oshadi bu mevani sifatli qurishiga ta’sir ko‘rsatadi.