МАМАЛАКАТИМИЗДА ЕНГИЛ АВТОМОБИЛ ЮВИШ ШАХОБЧАЛАРИНИНГ ОҚОВА СУВЛАРИНИ ОҚИЗИШДА ЯНГИ ТИЗИМЛАРНИ ИШЛАБ ЧИҚИШ - Каримов , Элбек Тўлқин ўғли (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ҳозирги вақтда енгил автомобил ювиш шахочаларидан пайдо бўлаётган нефть маҳсулотлари мавжуд оқова сувларни локал тозалаш қурилмаларининг компакт ва экологик талабларга мос келувчи вариантларини яратиш бўйича тегишли тадқиқотлар фаол олиб борилмоқда. Мамлакатимизда атроф-муҳитни муҳофазаси билан боғлиқ бўлган талаблар кўрсаткичларига мос келувчи локал оқова сувларни тозалаш қурилмаларини яратиш, оқова сувларни тозалаш технологиясини ва усулларини такомиллаштиришга катта аҳамият берилмоқда. Республикамизда фаолият олиб бораётган юзлаб автомобилларни ювиш шахобчаларида таркибида нефть маҳсулотлари бор оқова сувларни тўлиқ тозаламасдан шаҳар канализация тармоқларига ташланаяпти. Бунинг натижасида хўжалик-маиший оқова сувларни тозалаш станциясидаги биологик жараён бузилаяпти ва тозалаш жараёнида технологик регламент тўлиқ бажарилмаяпти. Ўзбекистон Республикаси Президентининг 24.10.2023 йилдаги «Ичимлик сув таъминоти ва оқова сув тизимини янада такомиллаштириш бўйича қўшимча чора-тадбирлар тўғрисида » тўғрисидаги № ПҚ-343-сонли қарори ва “Сув ресурсларидан фойдаланиш самарадорлигини ошириш бўйича кечиктириб бўлмайдиган чора-тадбирлар тўғрисида"ги (ПҚ-107-сон, 01.04.2023 йилдаги) қарорларида сувдан оқилона фойдаланишни таъминлаш, аҳоли ва иқтисодиёт тармоқларининг хавфсиз ва сифатли сув ресурсларига бўлган эҳтиёжларини қаноатлантириш, оқова сувларни тозалашнинг самарали тизимини яратишга катта эътибор қаратилди[1,2]. Шунингдек, мазкур фаолиятга тегишли бошқа меъёрий-ҳуқуқий ҳужжатларда белгиланган вазифаларни амалга оширишда мазкур йуналишдаги тадқиқотлар муайян даражада хизмат қилади.Ҳозирги пайтда автомабилсозлик саноатининг жадал суръатларда олиб борилаётганлиги муносабати билан, улардан чиқаётган оқова сувларни тозалаш ва шаҳар хўжалик-маиший оқова сувларни оқизиш тармоғига қуйиш долзарб масалалардан бирига айланган[2,3]. Асримизнинг энг глобал муаммоларидан бири, сув ҳавзаларини ифлосланишини олдини олишдан иборатдир. Ҳозирги пайтда сув ҳавзаларининг ифлосланишини олдини олишга жуда катта аҳамият берилмоқда. Маиший ва саноат оқова сувлари маълум бир иншоотларда тозаланиб, яна сув ҳавзаларига оқизилади. Шунинг натижасида сув ҳавзалари маълум даражада ифлосланади. Кейинги йилларда ҳукуматимиз томонидан қатор қарорлар қабул қилиниб, улар асосан сув ҳавзаларининг санитария ҳолатларини яхшилашга қаратилганлиги исботимиз далилидир[4].