NAFSNI ANGLATUVCHI TUSHUNCHALAR VA TIMSOLLAR - Almardonova , Aziza Almamat qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu tadqiqotda nafsning turli tushuncha va timsollardagi ko‘rinishlari yoritilgan. Maqolada nafsning qaysi asarda qanday timsolda gavdalanishi tahlilga tortilgan. Tadqiqotda statistik, qiyosiy-tipologik metodlardan foydalangan holda nafs va unga bog‘liq timsollar manbalar asosida o‘rganilgan. Ibn Sino, Rumiy, Ahmad Yassaviy va Alisher Navoiylarning asarlarida uchragan timsollarning nafsga oid jihatlari tahlil etilgan. Mumtoz adabiyotimizda nafsning qanday timsollari mavjudligi turli obrazlar asosida dalillangan. Mumtoz adabiyotimizdagi asarlarda nafsning qushlar timsolida uchrashi alohida terib olingan. Yovvoyi hayvonlarda uchragan ayrim nafsga doir jihatlari misollar asosida dalillangan. Boshqa obrazlardagi tushunchalar esa umumiy jihatdan saralangan. Tadqiqotda nafsning asarlardagi qahramonlarda yaxshi va yomon jihatlari borligi aniqlangan.